неделя, 25 януари 2015 г.

МЕШАНА ЗАКУСКА

Разрешение на вечното съботно-неделно чудене: Каква да е закуската?!

АМБИЦИОЗНА ЗАДАЧА: 
Гоним бамбашка интериора на мешаната скара, 
но ще ползваме тиган  и
тесто във всичките му “агрегатни” състояния
Второто ще рече, че ще готвим в щафета,  
като лавинообразно ще добавяме брашно за всеки следващ тестен продукт от закуската.


1. ПЪРЖЕНАТА ФИЛИЯ 
(в класическата ролята на кюфте с фабрична форма)

Разбъркваме чевръсто едно яйце с щипка сол, щипка захар и две супени лъжици прясно мляко. Изрязваме с помощта на ринг кръгче от филия хляб. Потапяме от двете страни в яйцето и запържваме на тиган.
  
2. ПАЛАЧИНКАТА 
(в класическата роля на наденичка) 

Сгъстяваме "панировката" за филията с няколко лъжици брашно и след като разбъркаме до гладкост, разреждаме с прясното мляко до постигането на рядко тесто за палачинки. Изпичаме тъничка палачинка. Докато е топла, я намазваме със сладко от боровинки и завинтваме.

3. БУХТИЧКИТЕ
(в класическата роля на шишчето)


Сгъстяваме тестото за палачинки с брашно до гъстота за кекс, като добавяме четвърт лъжичка бакпулвер. Изпържваме бухтичките с повече олио. Нанизваме ги на шишче.

4. МЕКИЦАТА 
(в класическата роля на пържолата)

Сгъстяваме тестото за бухтички с още брашно до гъстото на тесто за питка. Оформяме мекицата. Изпържваме.

5. ПУРИЧКАТА
(в класическата роля на кебапчето)

Сгъстяваме тестото за мекици с още брашно до получаването на тесто за разточване. Оформяме свръх тъничък равнобедрен триъгълник. В основата му поставяме сладко от горски ягоди. Завиваме крайчетата навътре и навиваме на руло. Запичаме на тиган.


Подреждаме в чиния и поръсваме с пудра захар. 
Поднасяме с чаша кафе на някой заклет месар.


СЪДЪРЖАНИЕ: едно яйце, малко прясно мляко, брашно, малко захар, сол, бакпулвер, слънчогледово олио, пудра захар, сладко от горски ягоди, сладко от боровинки 

* може да съчетаете със солени пълнежи 
** може да дообогатите с всякакви други производни от тестото за палачинки: катми, пирожки, понички, панделки, тиганици и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...