неделя, 29 март 2015 г.

Теменужена домашна паста

Името може и да звучи малко като от меню на символистите, но пастата е изключително лесна и семпла. Ако веднъж я пробвате, няма и да помислите да купувате повече от магазина.

За тестото (порция за двама): бяло брашно 200 гр, две яйца, горски теменужки, прясна мащерка.



За варенето: широка тенджера, вода, сол, зехтин
За заливката: зехтин, чесън, риган.
За втъкаване: сирене бри

Брашното се пресява и се омесва хубавичко с яйцето. Оставя се на хладно за 1/2 час, завито с фолио. После се разделя на две и върху набрашнена повърхност се разточва супер тъничко, като за по-лесно се наръсва леко и отгоре с брашно.

Между получените две тестени парчета "басма" се разпределя нежен десен от цветове на теменужки и листенца и връхчета на свежа мащерката (може да замените с други листни билки, разбира се).



Слепва се и се разточва отново. Вдигнато на светлината трябва да прозира горе-долу така:



Нарязва се със замах на квадрати.



На котлона се завира водата, добавя се към нея малко зехтин, " и накрая... щипка сол" :)
Пастата се сварява за 5 минутки и се изважда.
В същото време се запържват леко в зехтин няколко наситнени скилидки чесън и половин лъжичка риган.
Отцедената и посолена паста се поръсва с ароматния чеснов зехтин, пресни теменужки и връхчета мащерка.
Допълнително се втъкава сирене бри, нарязано на квадратчета със същия размер .
Билково ястие с горски аромати и ако се досещате точно тук е мястото на охладена бутилка пелин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...