петък, 6 март 2015 г.

Готвене в различни мерни единици - чаши, лъжици, щипки, капки


Готварските мерни единици са нещо, което почти не използвам в кухнята. Въпрос на стил, темперамент и НеСъвсемСериозност. Така да се каже, готвенето по точни рецепти ГРАМ не ме вълнува. 

Когато ми се наложи да преразкажа все пак дадена рецепта, прибягвам до универсалната метрична система:  чаша-лъжица-щипка-капка.

Предизвикателството този път ще е в това, да сготвим разделно в определени мерни единици. Нещо горе-долу като да готвиш в различен мащаб.

Ще ви представя рецептата в низходяща мерна градация.

Част първа: Готвене в мерни единици - ЧАШИ


КРАБ БРЮЛЕ

1 кафена чаша сок от консервиран краб,  
1 чаена чаша прясно козе сирене (Жоси, натурално),
1 кафена чаша месо от краб, посолено допълнително с малко морска сол,
1 кафена чаша оризово брашно,
1 кафена чаша размекнато масло,
1 кафена чаша вода
*ако се чудите какво е това "брюле" без яйца, вижте само крайния резултат и не бъдете толкова дребнави.

Сметаната и сокът от краб се завират на котлона. 
Добавя се месото от краб, маслото, и предварително разтвореното във вода оризово брашно.  
Изчаквате търпеливо сместа да се сгъсти при постоянно разбъркване и на слаб огън.
После изсипвате в метални купички за крем брюле и след като изстинат, ги прибирате в хладилника за 2 часа. 
Изваждате, поръсвате отгоре плътно със захар и морска сол и мятате на грил функция в печката. Запичате до карамелизиране. 
Идеята е по повърхността да се получи небезизвестния в кулинарията солен карамел.


Част втора: Готвене в мерни единици - ЛЪЖИЦИ

"крем брюле" и "лъжичка" не могат без снимка на Амели Пулен, нали



ДОМАТЕНИ ЛЪЖИЧКИ

Някак си  не си представям краб рецепта без включен щрих домати... не знам, защо така… С други думи, ще се наложи да направим и едни оризови лъжички със зехтин от сушени домати като допълнение (то и снимката по-горе подсказа вече за тях).

2 супени лъжици козе кисело мляко,
4 супени лъжици оризово брашно,
2 чаени лъжички зехтин от сушени домати,
четвърт чаена лъжичка сода,
четвърт чаена лъжичка морска сол

Получената каша се разпределя в силиконова формичка за лъжички и се изпича на 200 градуса във фурната до леко зачервяване.

Част трета: Готвене в мерни единици - ЩИПКИ


КРАБ ПЕСТО

ЩИПКИ от раци (остатъкът от консервираното месо от краб)
1 щипка сол
1 щипка черен пипер
5 щипки (с помощта на щипката за лед) меко хубаво масло

Размачквате и обърквате добре.


Това е, според мен, най-простата и гениална комбинация за употребата на месо от краб. Вариантът, в който вкусът се подчертава напълно и хармонично до съвършенство.  Слагам си подписа, както преди години каза Хъ Голямо на защитата на дипломната си работа, когато го попитаха НякакъвПровокативенВъпрос :)

Част четвърта: Капково готвене


Ще направим и един не по-малко гениален дресинг за краб.
Ще работим ситно, почти като в детството:




КРАБ ДРЕСИНГ

125 капки сос от краб,
15 капки воден лук,
30 капки пресен лимон,
1 капка лимонова есенция


Тъй като броят на порциите в настоящата рецепта е пет, се наложи да купя пет капкомера. С всеки от тях предварително си щипнах от сока на консервирания краб. Преброих, че излизат около 25 капки средно на капкомер, тоест към 125 капки общо рачешки сос. Върнах сока обратно от капкомерите в чашка и към него добавих сок от воден лук (нарочно воден и нарочно лук, заради статута му на про-с-ъ-л-з-я-ващ продукт). 
Сок от лук се получава лесно, като нарежете на ситно или настържете лука и после го смесите с малко сол, накрая ще се наложи да притиснете получената каша през марля или между две по-ситни цедки. От една малка главичка през цедката получих около 15 капки лук, които добавих към останалите. С марля ще станат поне двойно повече. Накрая присъединих и капките от лимона - 30 броя, плюс 1 капчица лимонова есенция. 
Разбърках добре еликсира и отново напълних капкомерите с благовонната течност.


Сглобена накрая, коктейлната компилация изглеждаше така:


В процеса на консумация всеки сам да прецени, как да хапне “брюлето” - отново въпрос на интуиция и темперамент. 

С присъщата ми нескромност, ще си призная, че пак изкачих К2. Стига да се поработи само още малко върху осанката и рецептата ще е за почетен медал, чест и слава, купа, дипломна работа, сигурна награда, титла, сриване на всякаква конкуренция, потупване по рамото, поголовно печелене на сърца, изстрелване в Космоса... 
Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...