неделя, 5 април 2015 г.

Кулинарна симетрия... не съвсем, не съвсем

Предлагам ви нещо като тест за кулинари. Разгледайте двойките продукти по-долу. Привидно имат сходни външни характеристики, но резултатът от двете отделни ястия накрая, под формата на “Задушено сирене в пергамент с кора от ядки, житни и подправки”, ще ви впечатли и накара да се замислите за пореден път, колко подвеждащо може да е първото впечатление.

Въпрос 
Открийте разликите в картинката:
(ляво-дясно)


Отговор 
(ляво/дясно):
мащерка/лимонова мащерка
сирене бри/ сирене камембер
зехтин/ сусамово олио
бадеми/кайсиеви ядки
готварска сол/морска сол
черни стафиди/червени боровинки
грозде/маслини
черен пипер/бахар
кимион/ким
просо/киноа
жито/лимец


Рецепта 1
Задушете до пълно омекване житото и просото (шепа жито, шепа просо). Отцедете добре и оставете да изстинат. Добавете вътре три лъжици зехтин и щипка готварска сол. В сгорещен сух тиган запечете десетина сурови бадема, няколко счукани зърна черен пипер, две щипки кимион ( може леко да го стриете с пръсти).  Разстелете квадратен лист хартия за печене. Изсипете вътре сухите съставки от тигана, върху тях наръсете старателно плътен слой от житните, накълцайте най-отгоре шахматно няколко парченца от зрънца черно грозде и центрирайте накрая в средата сиренето Бри. Съберете внимателно хартията, така че житните да обгърнат сиренето от всички страни и завийте под формата на гигантски кръгъл бонбон с плоско дъно. Оставете настрани.

 

Рецепта 2 (приготвя се в пълна симетрия с Рецепта 1)
Задушете до пълно омекване лимеца и киноата (шепа лимец, шепа киноа). Отцедете добре и оставете да изстинат. Добавете вътре три лъжици сусамово олио и щипка морска сол. В сгорещен сух тиган запечете десетина сурови кайсиеви ядки, няколко счукани зърна бахар, две щипки ким ( той е по-твърд от кимиона и не може да се стрива с ръце).  Разстелете квадратен лист хартия за печене. Изсипете вътре сухите съставки от тигана, върху тях наръсете старателно плътен слой от житните, накълцайте най-отгоре шахматно няколко парченца от черните дребни маслини и центрирайте накрая в средата сиренето Камембер. Съберете внимателно хартията, така че житните да обгърнат сиренето от всички страни и завийте под формата на гигантски кръгъл бонбон с плоско дъно. Запечете заедно с другия бонбон на 200 градуса по лична преценка.

Извадете. Отворете и бри-то поръсете с мащерка , а камембер-а с лимонова такава. 
После си настройте спектрите, отворете чакрите, прочистете сетивата и направете задълбочен прочит на ситуацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...