четвъртък, 21 май 2015 г.

Тарт ПРОВАНС


Има две преекспонирани европейски кулинарни дестинации на небосклона туристически – едната е Тоскана (и я сготвихме на пица преди седмица), остана обаче  втората – Прованс. Давайте да я даваме и то по-консумативно, че е по-лесно...
С Прованс нещата са като с кучето на Павлов - кажат ли ви П-р-о-в-а-н-с, няма как на секундата да не ви замирише на л-а-в-а-н-д-у-л-а. Погледът ви спонтанно се пуска по безкрайните редове от лавандулови полета и ефектът е тотален релакс на мисълта.

автор: Анастасия Малакова

Да, лавандулата наистина действа хипер релаксиращо. Синчецът дори има играчка в леглото си с пълнеж от стръкчета лавандула. “Бейби аромотерапия" да го наречем :)

За основа на рецептата днес ми послужи вариация на Тарт Татен. 
Освен задължителните продукти – маслено тесто и карамелизирани ябълки, 
за по-френско 
и най-провансалско 
включих малко лавандула, релеф и и лилав декор с връхчета люляк. Вече много пъти е ставало въпрос тук, че цветовете от люляк са не само ядливи, а и приятни на вкус и най-вече аромат, особено свежи.Та, нещата са горе-долу такива...

В Началото е Лавандулата, разбира се:


  1. Замесвате си тестото. 400 грама брашно, 180 гр. масло и 100 гр. вода. Трябва да получите гладко меко тесто, което прибирате за 2 часа в хладилника.
  2. Обелвате ябълките  – 5 броя и ги нарязвате на малки кубчета. Задушавате ги в 70 гр. масло и чаша захар до леко карамелизиране. (Друг начин е да карамелизирате малко захар, да добавите масло, а ябълките да бъдат втъкани в тестото сурови, подредени красиво в редички и наръсени със захар. Предпочетох първия, защото обичам по-силен карамел.)
  3. После взимате хартия за печене, отрязвате си квадрат или правоъгълник и го нагъвате под произволен ъгъл на ветрило с дебелина два сантиметра. Целта на това събуждащо скъпи детски спомени занимание е да разположим част от пълнежа  през равен интервал и да получим определен вълнообразен ефект.
  4. Разгъвате хартията и наръсвате половината от карамелизираните ябълки ред през ред, докато са още топли.
  5. Празните редове намазвате с част от карамеления сос, останал в тигана, и наръсвате със сушени лавандулови цветове.
  6. Изваждате тестото от хладилника, отделяте четвъртина от него и останалата част разточвате тънко на правоъгълник. Разстилате правоъгълника върху редовете ябълки. Получават се вълнички. Притискате тестото с пръсти към редовете лавандула, за да залепне добре и на по-късен етап да се получи тесто с лавандулов аромат.
  7. Във вдлъбнатата част на тестото изсипвате остатъка от карамелизираните ябълки. Във височина получавате нещо като хармоника - шахматно разположен пълнеж…
  8. Разточвате останалата четвъртина тесто и го нарязвате на ленти, с които да покриете и запечатате пълнежа, за да не изгори по време на печенето.
  9. Тестото печете на 180 градуса, 35 минути.
  10.  Изваждате сладкиша и го обръщате с карамелизираната страна нагоре в правоъгълна табла или каквото там прецените.

11. Върху редовете от карамелени ябълки апликирате туфички от свежи връхчета лилав люляк, имитирайки скупчени в прави редици тумбести храстчета лавандула.

Като финал застанете над сладкиша и помиришете: аромат на печено брашно, масло, карамел, лавандула (+ люляк)… Честито - пристигнахте в Прованс. 

Едно любимо местенце: http://www.jazzradio.com/pariscafe

Ако ви мързи да готвите или да пътувате чак до Франция, има още един начин да изпитате аналогични емоции и то на съвсем местна почва - посетете непременно българския подбалкански Прованс около Калофер или в района на Шумен по време на цъфтежа на лавандулата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...