четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Галет с лук

"Приключенията на Лукчо" тия дни четем и още лук всякакъв ядем...

 зелен лук/праз лук/ обикновен червен и жълт стар лук/арпаджик три цвята+праз


Пак лепкаво тесто си замесвате. Това тук е чаша брашно от спелта, чаша бяло брашно, четири лъжици кисело мляко, зехтин "да има",  тибетска сол, сода, две яйца, ситно накълцани пера от зелен лук.  
Препоръка: Ако искате фул версия на лучена фиеста, може да добавите в тестото редом със зелените пера и ситно накълцан див лук + лучени кълнове. 
Тестото разделяте на четири части и  разстилате дълги правоъгълници върху хартия за печене.
Върху едната подложка налепяте напряко зелен лук: бялата част - всяка разрязана през средата на две. Редите огледално.
Върху втората налепяте празени лентички по дължина - използвайте по-плътни ленти от средата на праза, за да не прегорят.
Върху третата част редите релефно полумесеци от глави стар лук - червен и жълт. Нарязвате си глави на шайби, всяка шайба - на две през средата, разделяте лука на различни по големина дъги и ги подреждате изправени върху тестото.
Върху четвъртата част лепите кръгчета от бял, жълт и червен арпаджик и зелени кръгчета от праз.

зелен лук/праз/стар лук/арпаджик


Посолявате всичко и намазвате отгоре със зехтин.
Печете на 150 градуса + вентилатор.
Всеки от правоъгълниците разрязвате на четири части и подреждате от парченцата забавен лучен пачуърк.


Препоръка: сервирайте редом с плато от всякакви меки и твърди сирена + задължителното червено вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...