вторник, 15 ноември 2016 г.

Гъбен галет



Да, това е втора рецепта за галет, която ще ви представя в един и същи ден. Явно грипът ми действа така продуктивно...
За разлика от Райския галет, за който стана дума сутринта, този първо е солен и второ - доста по-мек и деликатен като аромат, вкус и цвят. Лично за мен обаче най-големият му плюс е, че подчертава хармонията на естеството. 

1 чаена чаша брашно от спелта
десетина счукани ореха
зехтин - 50 мл,
1 белтък,
магданоз и копър,
по стръкче мащерка и риган,
половин лъжичка чесън на прах (едро смлян),
щипка сода,
сокът от половин лимон,
тибетска сол,
50 гр. гъби Ориенталска кладница,
50 гр. гъби Розова кладница,
50 гр. гъби Златна кладница,
черен пипер и кимион за поръсване

Омесвате много лепкаво тесто, разстилате го върху хартия за печене.
Подреждате трите цвята гъби така, както растат по стволовете на дърветата в естествената им среда. Притискате всяко от пънчетата към повърхността. 



С четчица за рисуване и малко белтък, заздравявате всяка гъба към основата, като внимавате да не докосвате чадърчето.
Пак с малка четка, потопена в зехтин, намазвате всички гъби по чадърчетата.
Поръсвате отгоре с черен пипер и кимион и мятате на 150 градуса, реотани без вентилатор.

Изглед от долу нагоре суров/изпечен:



Изглед от горе надолу суров/изпечен:



Обърнете внимание, че след изпичането по чадърчетата съвсем естествено остават цели капчици от гъбения сос, и ако желаете, изпеченият галет може да бъде сервиран дори във вертикален формат.


Мерлото или кабернето е задължително.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...